Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων. Καθημερινά αναδύονται κοινωνικά προβλήματα, τα οποία απαιτούν άμεση επίλυση. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα διεκδικεί να παίξει τον δικό της ρόλο σε αυτή την ταραχώδη περίοδο οικονομικής κρίσης, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.
- Τι σημαίνει, όμως, κοινωνική επιχειρηματικότητα;
Σύμφωνα με το βιβλίο «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» των συγγραφέων Ο. Κυριακίδου και Ε. Σαλαβού, η κοινωνική επιχειρηματικότητα ορίζεται ως το σύνολο των πρωτοβουλιών που προσανατολίζονται στην αγορά και στοχεύουν στην επίτευξη κοινωνικών σκοπών, τους οποίους προσπαθούν να επιτύχουν με ιδιαίτερα καινοτομικό τρόπο.
- Ποιος είναι ο σκοπός της κοινωνικής επιχειρηματικότητας;
Όπως προαναφέρθηκε, σκοπός της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων κοινωνικών προβλημάτων. Καλύπτει ένα κενό, δεδομένου ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει όλα τα κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση, ενώ ο ιδιωτικός τομέας είτε δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, αφού τα οικονομικά οφέλη είναι συνήθως μηδαμινά, είτε δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.
- Ο ηγέτης στις κοινωνικές επιχειρήσεις έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά;
Ο κοινωνικός ηγέτης έχει συγκεκριμένα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος, εμψυχωτικός, διορατικός, ανοιχτόμυαλος, πρωτοπόρος, αξιόπιστος, γενναιόδωρος, γνήσιος, συνεργατικός.
- Υπάρχουν παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων;
Στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων αποτελούν οι εξής:
- Μπορούμε!, με αντικείμενο δραστηριότητας τη μείωση σπατάλης φαγητού και παράλληλα την αξιοποίηση του περισσευούμενου φαγητού για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα.
- Σχεδία, το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου το οποίο συνεισφέρει με καινοτομικό τρόπο στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι και άνεργοι σε αστικές περιοχές.
- Μύρτιλλο – το καφέ των εκλεκτών ψυχών που στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων αγωγής για άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
- Impact Hub Athens, με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας και ενός συνεργατικού περιβάλλοντος που θα ενισχύει τη δικτύωση και την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ των ατόμων.
Στο διεθνές κοινωνικό επιχειρηματικό περιβάλλον παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων αποτελούν οι εξής:
- Mobile School (Βέλγιο), με βασικό αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή κινητής εκπαίδευσης για άστεγα παιδιά και άστεγους καθοδηγητές.
- TrashyBags (Γκάνα), η οποία έχει εισάγει ένα καινοτόμο μοντέλο παραγωγής και διακίνησης τσαντών από απορρίμματα.
- TROSA (Αμερική), που παρέχει ένα πολυετές θεραπευτικό πρόγραμμα σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
- CityofThousandWelcomes (Ιρλανδία), με αντικείμενο την παροχή πληροφόρησης σε όσους πρόκειται να επισκεφθούν την Ιρλανδία για πρώτη φορά.
Πηγή: "Κοινωνική Επιχειρηματικότητα" των συγγραφέων Ολίβιας Κυριακίδου και Ελένης Σαλαβού
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συναρπαστικό κόσμο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τα θέματα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, το προφίλ κοινωνικής ηγεσίας, τις πρακτικές κοινωνικών επιχειρήσεων, μπορείτε να βρείτε εδώ.